Thursday, February 24, 2011

Dua Dafi , tapi tak sama.
Ada dua Manusia yang saya kenal bernama Dafi, kedua-kedua Dafi ini pula memang tak kenal saya.


Kita mulakan dengan Dafi tempatan dahulu sebelum kita berkenalan dengan Dafi global.


Tadaaaaa..!
Baik punyer!


Gadaffi Datuk Seri Ismail Sabri atau masyur dengan nama Dafi AF merupakan artis keluaran Akademi Fantasia Musim ke-5.

Dafi tidak bernasib baik apabila tersingkir pada minggu ke lapan konserto Akademi fantasia.Mungkin kerana Dafi tidak pandai berzanji seperti Mawi, maka beliau tersingkir.

Semasa di Kem akademi fantasia, Dafi mengguna pakai tagline ' Baik punyer' ( sambil mengacu ibu jari ) sebagai identitinya.

Sungguhpun, nyanyian Dafi tidaklah 'baik punyer' , namun, oleh kerana beliau memiliki wajah yang 'baik punya', menyebabkan beliau di gilai oleh peminat-peminat yang sukakan babyface.

Pencapaian Dafi yang baik punyer ialah saat mengungguli anugerah Artis Baru Lelaki Popular, ABPBH 2007.Sementara itu, jauh di Afrika Utara sana, seorang lagi Dafi sedang melakukan projek pembantaian ke atas rakyatnya.


Tak baik punyer !Kolonel Muammar Abu Minyar al-Gaddafi atau biasa di kenal dengan nama sapaan, Muammar Gaddafi merupakan pemimpin negara Libya. Dafi Libya telah menerajui Libya selama 41 tahun lamanya.

Mengikuti jejak langkah Gamal Abdel Nasser, beliau bersama sekumpulan pegawai tentera junior melancarkan Kudeta tanpa pertumpahan darah dan seterusnya menumbangkan pemerintahan monarki Raja Idris.

Se awal umur 27 tahun dan masih belum di kenali, Dafi Libya telah memimpin negaranya dan dalam tempoh 41 tahun ini jugalah hubungan Libya dan Amerika bagai Fasha Sandha dengan Nora Danish.

Hakikatnya, Dafi Libya tidak mengetuai negaranya secara resmi, beliau tidak memangku jabatan apa pun. Gaddafi belum pernah menjadi presiden atau ketua dari sebuah partai pemerintahan, namun, selama empat dasawarsa ini, beliaulah yang membuat keputusan.

Percikan api revolusi yang bermula di Tunisia rupanya sudah terpercik di Libya, dan Dafi Libya di tuntut oleh massa untuk turun dari pemerintahannya.

Ingat ! Dafi Libya bukan kecik punya telo, beliau sebaliknya nekad memerangi para penentang yang juga merupakan rakyatnya.

Di khabarkan beliau menggunakan segala perkakas militer untuk menghabisi penentang-penentangnya, di beritakan juga hampir seribu orang menjadi arwah dalam pertempuran itu.

Tak baik punyer !


Oh ya, Dafi Libya memiliki hobi yang pelik iaitu beliau sentiasa di kelilingi oleh pengawal keselamatannya, kalau lelaki takpe, ini perempuan. Apa punya pe'el kau ni Dafi ?

Baik Punyer !
8 comments:

Lizzie Yasmin said...

Dafi tak baik tue, suka tgk ppuan pakai uniform kot... or dia rasa selamat dikelilingi ppuan..

amiYo said...

ya Allah..berilah petunjuk kpd beliau..

little cart00n said...

astagha!!

Plain Jane said...

die ni mesti ade something yg buat die rase slamat bile dgn pompuan

ayie said...

fuyoo cun btoll..hehe

Aishah Faisal said...

^_^

| cik azeya | said...

hahaha. kelakar. boleh plak ann.
-__-

nORmAL said...

mungkin perempuan to sumanya kuat2 belaka... dah boleh bertuka jadi otomen hehehe....