Sunday, October 24, 2010

Pusat Hiburan Flat



Aku menyewa di sebuah rumah flat kos rendah, sebagai lelaki teruna aku harus duduk di rumah bujang sebagai simbolik yang aku telah melepasi garisan fasa pembalighan.Juga simbolik bahawa aku mampu mandi wajib sendiri tanpa perlu merujuk buku PAFA.

Apa barang duduk sama mak ayah ? sebelum sunat boleh laaa.

Sebagai seorang pelajar, rumah flat memadai bagi aku.Tak perlu untuk sewa rumah di Bukit Tunku atau Bukit antarabangsa.Lagi pun sewa rumah flat murah bai, lebihan dari perbelanjaan itu boleh aku simpan sebagai bekalan masa depan nanti, kang aku dah ada anak boleh hantar dia ke Kumon atau kelas piano.Kalau dapat baby gurl boleh hantar dia masuk kelas gimnastik.Best, memang best.

Dari mula-mula aku menetap di flat ini hinggalah sekarang, aku memang rasa flat ini unik.Setiap hari flat ni memang meriah.setiap hari aku akan dengar suara orang nyanyi, karoeke.Tak payah beli radio.

Setiap malam juga, sebelum aku naik tangga masuk rumah, sekumpulan warga emas akan mengerumungi meja.Aku bajet ini mesti mesyuarat JKK.Tapi yang pelik nya setiap tangan warga emas ini memegang kad.Ah ! celake, main terup rupanya pakcik ni.

Memang best, siang sampai ke petang, karoke.Biasanya mat-mat rempit yang karoeke.Malam pulak, warga tua open table layan daun terup.Peh, kombinasi generasi tua dan muda yang sangat muafakat.

Aku tak marah, dan aku langsung takde niat nak baling tin biskut dari atas kepada budak-budak yang memekak berkaroeke tu.Sumpah.Takde niat langsung pun.Walaupun nyanyi suara serupa gampang, tapi aku cuba memahami.

Cuma, lagu-lagu yang dorang nyanyi tu semua lagu-lagu masa zaman bapak aku ngurat mak aku lah.Lagu search, wings, spring, iklim dan 4u2c.Paling terkini pun wali band.Ape laaahh, cuba la kasi lagu Beatles ke, Muse ke , Nirvana ke, Adam Lambert ke.Kalau dorang nyanyi Maher zen punya lagu, memang aku turun berduet sama dorang.Serius ni bai.

Tapi, kalau tak nyanyi lagu rock meraung tak Mat rempit lah kan.

Yang Pakcik-pakcik main terup tu memang rare, aku bajet dorang ni dah pencen, dan penat layan cucu, sekali-sekala pekena terup, layan jugek bai.Selama ini aku ingat orang-orang tua biasanya akan melepak di masjid dan dengar ceramah.Tapi kehadiran pakcik-pakcik terup ini merubah prespektif aku.Mungkin jemaah Tabligh belum sampai lagi kot kat flat ni.

Kenapa aku cuba memahami ? yelaaah, biasanya mereka yang duduk rumah flat kos rendah ni,, rata-ratanya dari golongan berpendapatan sederhana.Jadi, gaya hidup pun sederhana dan hiburan pun sederhana.Takkan pakcik-pakcik terup ni nak pergi genting layan kasino, mana nak korek tabung ? jadi bermain terup secara jemaah sambil bertaruh seringgit dua, jadi lah.Ye dak?

Mat rempit yang karoeke pulak, takkan dorang nak pergi audition AF dan mentor pulak bai ? memang tak lepas punya.Silap-silap juri Af tu kena hentak dengan helmet.Lagi pun dengan berkaroeke sendiri kan menjimatkan tu.Takkan nak layan RedBox ? karoeke jamban pun satu lagu seringgit.Kan jimat karoeke sendiri, duit lebih tu boleh buat upgrade motor dan payung bohsia.

Tapi, semalam masa aku nak naik tangga, aku nampak dorang tengah gotong-royong bikin table snooker, peh, kreatif betol.Dan tadi pulak aku tengok dorang dah start main snooker, peh, boleh jadi kontrektor dorang ni. Sebenarnya berguna jugek rupanya, belajar subjek Kemahiran Hidup masa sekolah dulu.

Sekarang ni, flat aku dah lengkap sebagai pusat hiburan, Terup ada, Karoeke ada, snooker ada.Apa lagi tak cukup ?

Sekarang ni aku tunggu dorang bukak rumah urut je.

Kalau rumah urut ada, memang aku turun.

Mesti turun !

Kah! kah! kah!

6 comments:

Lovely Bella said...

hahhhahah... hampeh tul.. erm.. mesti x bape nak aman kan duk kat situ.. kalo aku x leh nak memahami.. huhuhhu aku perlukan ketenangan..

jenanese said...

bro..kalo ada rumah urut, kasi roger sama gua...haha..

aibaks said...

betul gak.. aibaks pun penah gak duk area2 camtuh masa time bujang dlu.. haha..

Catherine- said...

aaaaaaakuu pun nak jugak kalo ade rumah urut. roger ok!!!! ;)

Achilles said...

hahahahaha =P

yang nak urut pastikan korang dah baligh..

hahahahaha .

Biasalah, rumah flat.

hahahaha.

Nurul Aznil said...

Salam,

Rumah urut? menarik!
kawasan manakah ini?